Van koken op gas naar koken op inductie

Koken op inductie wordt hip

Nederland gaat van gas af was één thema´s van 2019. Honderdduizenden huizen gaat van gas af, wel of niet verplicht door de gemeente. Sommige projectontwikkelaars zijn al begonnen om complete woonwijken op te leveren zonder gasaansluiting. De woningen worden dan verwarmd middels een warmtepomp of cv-ketel op stroom. Het vergt voor de woningeigenaren van de bestaande woningen een flinke investering. Een warmtepomp aanschaffen betekent ook meer isolatie voor het huis. Een andere investering is een inductieplaat voor in de keuken. Want een huis zonder gas betekent koken op inductie. Voor veel mensen wordt koken op stroom normaal.

In begin vorige eeuw kookten mensen hun eten op kachels met steenkool, stookolie of hout. Op 29 mei 1959 werd in Kolham bij Slochteren het eerste Groningse gas ontdekt, hierna werd het besloten om heel Nederland te voorzien van gasaansluitingen in woningen en bedrijven. De economie kreeg een boost, heel Nederland had toegang tot gas en veel bedrijven konden hun machines laten werken op gas. Maar gas uit de grond halen gaat niet oneindig lang door. Eind jaren 80 was de eerste aardbeving in provincie Groningen. In 2013 werden liefst 133 aardbevingen genoteerd in het Noorden van Nederland. Veel gebouwen gingen kapot door de aardbevingen. De overheid en NAM moesten de portemonnee trekken om de gebouwen te herstellen, want de gasvelden in de bodem raakten leeg wat aardbevingen veroorzaakte. De regering trok lering uit en besloot dat Nederland van gas af moet, terwijl begin 21ste eeuw plannen waren om van Nederland de gasrotonde van de wereld te maken.

Inductie is multifunctioneel want er bestaan draadloze opladers om smartphones op te laden met inductietechniek.

Meer dan een decennia was koken op gas normaal. De komende jaren gaan we over van gas naar stroom. Koken op inductie is niet nieuw het vergt wel een heel andere kookbeleving. Koken op gas was simpel, want aan het vuur kon je zien wat de stand was. Op hoog vuur kon je sneller koken of had je laag vuur nodig voor het stoofvlees. De wikkeling van inductie staat niet stil. Er komen steeds meer features om te zien wat stroomcapaciteit is tijdens koken, zo heeft men meer controle tijdens kookproces. Een inductie mag je niet vergelijken met een keramische warmteplaat of elektrische plaat. Inductie is veel efficiënter, het geleid stroom naar de bodem van een pan. Door contact tussen pan en inductie wordt alleen de bodem van pan verhit. Zo is er minder verspilling van energie tijdens koken. Tijdens koken kun je met paar drukken op een knop capaciteit afstellen om zachter of harder te koken. Dankzij een gladde oppervlakte van een inductiekookplaat wordt schoonmaken nog leuker, want geen gedoe meer met gaspitten etc. Geen gas betekent ook geen vuur meer wat ook veel veiliger is. Als je voldoende stroomcapaciteit hebt dan kook je ook veel sneller water naar de hoogste kooktemperatuur dankzij efficiëntie van inductie.

Aanschaf van inductiekookplaat betekent wel investeren in nieuwe pannen. Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor inductiekoken. Dus let dan op bij productspecificaties van een pan of ie wel geschikt is voor inductiekoken. Een ouderwetse braadpan is niet geschikt voor koken op inductie, maar wel voor koken op keramische plaat. Gelukkig wordt het aanbod van geschikte inductiepannen steeds groter waardoor de prijzen omlaag gaan. Sommige fabrikanten spelen erop in om pannen multifunctioneel te maken zoals Tefal C6200505 Multifunctionele pan.