Butter Board: Alles boter – de nieuwe snacktrend

Als er spontane gasten op bezoek komen, wordt er vaak een charcuteriebord geserveerd. Een trendy alternatief is een Butter Board. Dit is niets meer dan een houten plank die is ingesmeerd met boter en versierd met verschillende ingrediënten en geserveerd met brood.

Zelf proberen

Het decoratieve en veelzijdige tussendoortje gaat waarschijnlijk terug op de Amerikaanse food influencer Justine Doiron. Als je de foodtrend wilt uitproberen, heb je boter op kamertemperatuur nodig. Je kunt creatief worden door het uit te spreiden en kleine holtes of cirkels te vormen. De houten plank moet vooraf goed worden schoongemaakt, omdat ziektekiemen zich in de groeven kunnen verstoppen. Het is hygiënischer om de ingrediënten op een op maat gesneden stuk bakpapier te verdelen. Met een klodder boter op de bodem glijdt hij niet weg tijdens het dippen.

Een hartige versie

Voor een hartige versie wordt een hele knoflookbol in de oven gebakken. Haal de kruidnagels uit de schil en verdeel ze met de gedroogde tomaten over de boter. Breng op smaak met peper en zout, chilivlokken en een beetje geraspte citroenschil. Ook uienringen, eetbare bloemen, gestoomde champignons of rauwe groenten zoals radijsjes en wortelstokjes doen het goed op een “Butter Board”. Mediterraans wordt het met verse kruiden als rozemarijn, blokjes schapenkaas, gehalveerde kerstomaatjes en olijven. Een heerlijke combinatie zijn verse vijgen met geitenkaas, een beetje honing en gehakte walnoten. De boter kan ook worden gegarneerd met geroosterde pijnboompitten, granaatappelpitjes en druiven. Hierbij worden stokbrood, ciabatta, rustiek volkorenbrood of crackers geserveerd. Trek nu het sneetje brood door de boter of gebruik een mes en meng de ingrediënten steeds opnieuw.

Een lichter alternatief

Een Butter Board bevat zeer veel calorieën. Maar er zijn ook lichtere alternatieven – bijvoorbeeld met magere roomkaas, die bij het kloppen nog luchtiger wordt. Puur plantaardige varianten met hummus of andere vegan spreads zijn duurzamer. Naast de hartige zijn er ook zoete planken met pindakaas, amandelboter of jam en vers fruit. Probeer ook eens een gebakken appelversie: klop de boter los met een beetje ahornsiroop en garneer met gestoomde appelblokjes, walnoten en een royale hoeveelheid kaneel op het bord. Dit smaakt ook lekker bij pannenkoeken en wafels.

Bekijk meer food trends en wereldse recepten op Madame Appetit!