Cashewnoten kopen: dit wist je nog niet over cashewnoten

Cashewnoten zijn voor veel mensen een geliefd product. Niet voor niets staat er over het algemeen wel een schaaltje cashewnoten op tafel bij het stereotype Hollandse verjaardagsfeestje. Er is ook een goede kans dat je regelmatig naar de winkel gaat om cashewnoten te kopen. Een cashewnoot is echter gecompliceerder dan je misschien denkt. In dit artikel bespreken we dingen over cashewnoten die je waarschijnlijk nog niet wist.

Feitjes over de cashewnoot

Een cashewnoot staat bekend onder veel verschillende namen. Je kan hem misschien ook kennen als Cachounoot, Bombaynoot, Katjang of Olifantsluis. Het is het zaadje van een Kasjoeboom, een boom die zijn oorsprong kent in Brazilië. De oogst van cashewnoten gebeurt echter niet alleen in Brazilië uitgevoerd, maar ook landen als India, Vietnam, Indonesië en Madagaskar. De oogst vindt wel altijd plaats buiten Europa, waardoor de noten al een lange weg hebben afgelegd voor het cashewnoten kopen kan beginnen. Dit drijft de prijs van cashewnoten vaak op, net als veel andere noten. Ook het feit dat er in veel andere landen vaker noten gegeten worden zorgt ervoor dat de prijs van noten hoger aan het worden is.

Het proces voorafgaand aan cashewnoten kopen

Cashewnoten kopen doe je niet zomaar. Voordat cashewnoten te koop zijn in de winkel gaat er een arbeidsintensief proces aan vooraf. De cashewnoot groeit namelijk aan een vrucht die veel groter is dan de noot zelf. De noot moet eerst van de vrucht worden verwijderd, wat een arbeidsintensief proces is. Dit is ook een proces waar veel aandacht aan besteedt moet worden, omdat de vrucht erboven een gif bevat wat veel huidirritatie veroorzaakt. Na het oogsten van de cashewnoot wordt hij in de dop gebrand. Hierdoor kan de dop worden verwijderd. Vervolgens gaat de cashewnoot in verpakkingen naar de plaats van bestemming, wat vaak ver buiten de productielanden ligt. Dit valt terug te zien in de prijs bij het cashewnoten kopen. Ze zijn dus zeker niet goedkoop, maar wel erg lekker en ook heel gezond. Eet smakelijk!