Côtes de Gascogne, Colombard & Sauvignon Blanc

De côtes de Gascone Midi Pyrenées, Frankrijk. Het gebied ten Noorden van de Pyreneeën. Naam van het departement: Gers. Ten westen begrensd door les Landes, ten noorden door het departement Lot et Garonne. Vandaag de dag wordt ongeveer 2/3 van de wijnproductie er aangewend voor Vin de Pays (11,700 hectare). 

Vin de Pays

Vin de pays is een Franse naam aanduiding op het gebied van wijn. Aanvankelijk gecreëerd van 13 september 1968 tot 4 september 1979, maar afgeschaft op 1 september 2000. Het doel was de grote hoeveelheid geproduceerde wijn die nog niet geregeld zijn door een appellation d’origine contrôléetoch te classificeren. Na 2000 kent men de beschermde geografische aanduiding IGP.

Wijnen in deze klasse zijn zogenaamde landwijnen met een bepaalde nationale oorsprong. De condities voor de benaming vin de pays zijn:

  • opbrengst per hectare minder dan 90 hl voor de witte wijnen, 85 hl voor de rode en rosé wijnen. Alleen wijngoederen waar de totale opbrengst niet meer is dan 100 hl/ha komen in aanmerking.
  • het minimale alcoholgehalte is verschillend per streek: 10% in de Midi, 9,5% in het Zuidwesten en de Centre Est en 9% voor de Val de Loire en de Est.
  • het gehalte van anhydride sulfaat (SO2) 125 mg/l voor de rode wijnen; 150 mg/l voor de witte en rosé wijnen. (Voor de wijnen met een hoeveelheid suiker hoger of gelijk aan 5 g/l mag het gehalte voor rode wijn niet boven de 150 mg/l zijn en witte en rosé wijnen niet boven de 175 mg/l).

 Gascogne blanc voldoet aan deze voorwaarden en is dus ook een echt Vin de Pay. Voor de vluchtige zuurgraden worden strikte regels gehanteerd, terwijl sommige Vins de Pays moeten voldoen aan striktere voorwaarden dan anderen. 

 

Colombard & Sauvignon Blanc

De gascogne blanc is een combinatie van de twee druiven rassen Colombard en Sauvignon Blanc die beiden groeien in de regio Gascogne. Dit is een unieke combinatie die zorgt voor de bijzondere smaak van de wijn. De Colombard is niet alleen een makkelijke en rendabele druivensoort, wanneer hij goed wordt behandeld is hij lekker scherp en wat staal-achtig, en een aardige basiswijn met een gronderig karakter en scherpe grapefruit-achtige smaak. De Sauvignon Blanc is een aromatische, nerveuze druivensoort voor witte wijn. Deze druif levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Men kan in de Sauvignon Blanc groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras ruiken en proeven. Dit maakt de Horgelus Colombard Sauvignon Blanc Gascogne z’n bijzonder lekkere wijn.