Wie heeft er inmiddels nog niet van gehoord? Glasvezel is hot. Met de snelle opkomst van het internet en de apparaten die hierop kunnen worden aangesloten is snel internet steeds meer gewenst. Daarom leggen veel mensen tegenwoordig een glasvezelverbinding aan. Hier heb je ook een SFP module voor nodig. In dit artikel leggen we je uit wat dit is en welke SFP module voor jou geschikt is.
Dit doet de SFP module
De SFP module is een onderdeel van de glasvezelverbinding. Het is als het ware de verbinding tussen de glasvezelkabel die onder de grond loopt en de switch die de verbinding in het huis mogelijk maakt. De glasvezelkabel moet dus in de SFP module gestoken worden, om vervolgens de module te koppelen aan de switch in huis. Het voordeel is dat er SFP modules te koop zijn voor verschillende afstanden, snelheden en verschillende typen aansluitingen en switches.
Hoe kies ik de juiste SFP module?
Zoals we net al benoemden zijn er verschillende modules te koop voor verschillende afstanden, snelheden en type aansluitingen. Dit is dan ook het eerste waar je rekening mee moet houden: welke afstand, snelheid en aansluiting heb je? In de zoektocht naar deze informatie is de kans groot dat je ook stuit op of je een singlemode of een multimode glasvezelkabel hebt. Dit is de manier waarop de signalen door de kabel verzonden worden. Dit heeft ook invloed op de snelheid en afstand van de verbinding. Moet je een lange afstand afleggen, dan is een singlemode meer geschikt. Een korte afstand maakt de multimode geschikt, omdat dit ook gepaard gaat met een grotere bandbreedte. Op basis hiervan kies je de bijpassende SFP module.
SFP of SFP+
Er is een verschil tussen een SFP module en een SFP+ module. Het verschil zit hem in hoeveel data de module kan overbrengen. De plus-variant kan tot wel 10GB data overdragen per seconde. Daardoor is deze variant ook wel wat duurder dan de normale SFP module. Voor welke variant ga jij?