Een droom die uitkomt: je rijbewijs op 16 jaar oud!

Wanneer je naar school fietst, zie je vaak jongeren met een scooter dezelfde kant op gaan. Steeds wanneer je ze ziet, denk je: dat zou ik ook willen. Dat is mogelijk! Je kan starten met je rijbewijs op 16 jarige leeftijd. Wat je allemaal kan verwachten van je rijexamen & waar je op moet letten bij het kiezen van een rijschool lees je hieronder verder.

Waar moet je op letten?

Wat belangrijk is bij het kiezen van een rijschool, is dat de rijschool genoeg plek heeft. Natuurlijk is het verstandig om vroeg te beginnen met zoeken, zodat je meer kans hebt op een vrije plek. Er zijn rijscholen die een spoedcursus aanbieden, waardoor ze voorrang geven aan mensen die snel hun rijbewijs willen halen. Hier betaal je vaak wel wat extra’s voor. Wat ook belangrijk is om op te letten, is dat de rijschool die je kiest gecertificeerd is. Om mensen die hun scooter rijbewijs willen halen te mogen lesgeven, moet de docent namelijk een motorrijbewijs hebben. Omdat veel mensen dit niet weten, zullen ze hier ook niet snel op letten. Heeft de rijschool het nergens op de website staan? Bel ze dan even op om het zeker te weten. Dit doet namelijk vaak ook wat met het slagingspercentage van de rijschool. Wanneer de rijschool niet de juiste docenten heeft, zullen ze ook een lager slagingspercentage hebben. Als je ziet dat er een laag slagingspercentage is, kan dit duiden op verkeerde docenten. Ga dit dus altijd even na.

Je rijbewijs op 16 jaar halen?

Bij het rijexamen wordt vooral gekeken naar hoe je deelneemt aan het verkeer. De examinator kijkt niet naar de rijvaardigheid, dus de manier waarop jij je scooter bestuurt. Ze gaan er vanuit dat je dit tijdens je cursus onder de knie hebt gekregen. Wanneer je echter voor gevaarlijke situaties zorgt door de manier waarop je de scooter bestuurt, kan de examinator ingrijpen. Het is dus vooral belangrijk dat je goed de verkeersregels kent en veilig deelneemt aan het verkeer. Je kan hier een grote slag in maken door je theorie goed te leren. Een goed begin is namelijk het halve werk! Doe je alles goed en veilig dan ben je geslaagd en heb je je rijbewijs op 16 jaar oud!