Funderingsherstel van oude woningen

Funderingen komen terug in alle soorten en maten. Van grote funderingen voor flatgebouwen tot funderingen onder spoorwegen. Bijna elk bouwwerk in Nederland is op een fundering gebouwd. En dat is maar goed ook, want anders zouden de bouwwerken kunnen verzakken en beschadigen. Maar het kan ook voorkomen dat na verloop van tijd de fundering niet meer in optimale conditie is. In dat geval is funderingsherstel nodig. Het herstellen van bepaalde onderdelen of het toepassen van een andere techniek. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat en waarom het zo van belang is lees je in dit artikel.

Hoe wordt funderingsherstel toegepast?

Funderingsherstel is natuurlijk wel even anders dan het normaal aanleggen van een fundering. Het grote verschil is natuurlijk dat bij het herstellen de woning al op de fundering rust. Dit zorgt er voor dat er geen grote machines ingezet kunnen worden. Om de fundering te herstellen moet er dus stap voor stap gewerkt worden om zo ongelukken te voorkomen. Om te beginnen wordt er gekeken naar wat het probleem precies is en hoe dit het best aangepakt kan worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat palen oud worden en gaan rotten. Om dat op te lossen wordt er vaak een tafelconstructie gebruikt om de woning te liften en het mogelijk te maken om het probleem op te lossen.

Het belang van een goede fundering

Funderingen zijn van groot belang in Nederland. Dat komt omdat ze de kans op verzakking verkleinen. In Nederland is een groot deel van de bodem zacht. Met als gevolg dat gebouwen en andere bouwwerken na verloop van tijd kunnen wegzakken in de grond. Dankzij funderingen kunnen de grote gewichten verspreid worden over een groter oppervlak. Zo blijven gebouwen beter staan en is bijvoorbeeld ook de kans op scheuren in de muren kleiner. Het bouwen en herstellen van funderingen zijn dus van groot belang voor het dagelijks leven van bijna elke Nederlander.