Gutenberg editor uitschakelen in WordPress CMS

Sinds december 2018 heeft Automattic, het bedrijf achter WordPress CMS een nieuwe Gutenberg editor uitgebracht. Het idee achter nieuwe editor is leuk. Je kan met de nieuwe editor bijvoorbeeld blokken (Columns) instellen, allerlei knoppen gebruiken en fancy titels maken. Maar voor de meest gelauwerde WordPress gebruikers is de nieuwe Gutenberg Editor een drama. Vooral het overzicht in de nieuwe editor is spijtig genoeg drie keer niks. Het vooral zoeken waar je bijvoorbeeld HTML code kan bewerken, of je selecteert een onderdeel die je helemaal niet wilt gebruiken in een blogpost of pagina.

Een paar developers zijn aan de slag gegaan, ze hebben paar plugins ontwikkeld waarmee je Gutenberg editor kan uitschakelen binnen WordPress CMS.

WP plugin: Disable Gutenberg heeft al meer dan 50.000 downloads. Het aantal installaties geeft al aan dat veel WP gebruikers ontevreden zijn over Gutenberg.
Een andere plugin is No Gutenberg, de plugin is minder populair dan de bovengenoemde applicatie maar hij werkt wel.

Je kan Gutenberg editor ook uitschakelen in PHP code. In Functions.php pas je de onderstaande code toe.

// disable for posts
add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false', 10);

// disable for post types
add_filter('use_block_editor_for_post_type', '__return_false', 10);

Binnenkort komt in de Nederlandse versie van Wordpres een optie dat je Gutenberg kan uitschakelen in de instellingen. Ga naar Instellingen > Schrijven en vink optie Gutenberg uit.