Haarstylinggels bevatten micro-plastic

Sommige haarstylinggels kunnen microplastics bevatten, die kleine plasticdeeltjes zijn die kleiner zijn dan 5 millimeter in diameter. Deze microplastics kunnen in het milieu terechtkomen en bijdragen aan de vervuiling van de oceanen en andere wateren.

Controleren op plastics
Om er zeker van te zijn of een bepaalde haarstylinggel microplastics bevat, kunt u de ingrediëntenlijst op de verpakking controleren op namen als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) en nylon-12.

Sommige merken hebben zich gecommitteerd aan het verwijderen van microplastics uit hun producten, dus het kan ook nuttig zijn om te zoeken naar merken die deze schadelijke ingrediënten vermijden.

Aanwezigheid micro-plastic in producten opsporen.
Opgericht in 2012 is Beat the Microbead een wereldwijde campagne die zich richt op het vergroten van het bewustzijn van consumenten over de aanwezigheid van microplastics in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Dit initiatief is ontstaan uit de Plastic Soup Foundation en de North Sea Foundation.

Om consumenten te helpen bij het identificeren van microplastics in producten, heeft Beat the Microbead een mobiele app ontwikkeld. Door de ingrediëntenlijst van producten te scannen en te vergelijken met een database van meer dan 5000 producten die door wetenschappers zijn geanalyseerd, kan de app detecteren of het product microplastics bevat. Als dat het geval is, ontvangt de gebruiker een waarschuwing en worden alternatieve producten aanbevolen die vrij zijn van microplastics.

De app is beschikbaar in verschillende talen en kan gratis worden gedownload voor zowel Android– als iOS-apparaten. Het is een handige tool voor consumenten die willen weten welke producten microplastics bevatten en welke merken zich hebben gecommitteerd aan het vermijden van deze schadelijke ingrediënten.

De Beat the Microbead-campagne heeft inmiddels veel steun gekregen van over de hele wereld en heeft geleid tot veranderingen in de industrie. Veel merken hebben zich gecommitteerd aan het verwijderen van microplastics uit hun producten en sommige landen hebben wetgeving ingevoerd om het gebruik van microplastics in cosmetica te beperken. De campagne blijft zich inzetten voor een wereld zonder microplastics in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.

Stockphoto credits: Pixabay