Heb ik een flexibele mantelbuis nodig voor mijn glasvezel?

Het aanleggen van een glasvezelverbinding is niet gemakkelijk. Het is een klus waar veel uitzoekwerk bij komt kijken. Glasvezel is namelijk betrekkelijk nieuw in vergelijking met de traditionele manieren van internetverbindingen aanleggen. Een van de vragen die vaak opspelen is: heb ik een flexibele mantelbuis nodig bij het aanleggen van mijn glasvezelverbinding? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Wat is een flexibele mantelbuis eigenlijk?

In het geval je nog nooit van een flexibele mantelbuis gehoord hebt, heeft dat allereerst wat aandacht nodig. Een flexibele mantelbuis vormt een omhulsel voor kabels of andere zaken die beschermd dienen te worden. Vaak worden deze ingezet voor internetkabels, om ze te beschermen tegen rotten, tegen ongedierte of tegen regenwater. Nu is er een verschil tussen normale mantelbuizen en flexibele mantelbuizen. De naam verklaart al wat het verschil is. De toepassing verschilt dan ook: de flexibele mantelbuis wordt vaak gebruikt om de afwerking van een kabel te beschermen. Voor lange afstanden wordt vaak een normale mantelbuis gebruikt.

Heb ik er een nodig voor mijn glasvezelverbinding?

Of je een flexibele mantelbuis nodig hebt voor jouw glasvezelverbinding is afhankelijk van jouw situatie. Over het algemeen wordt de glasvezelverbinding in één keer in een woonwijk aangelegd met veel huizen op een klein oppervlak. Hierdoor moet de afwerking van de glasvezelkabel soms in moeilijke bochten gelegd worden. In dat geval kan je geen gebruik maken van een normale mantelbuis en zal je dus een flexibele mantelbuis moeten gebruiken. In het geval dat je een vrijstaand huis betrekt en je glasvezel laat aanleggen die in een rechte lijn naar jouw huis getrokken kan worden, dan kan je het wellicht ook met een normale mantelbuis af. Dit komt echter een stuk minder voor dan het aanleggen van glasvezel in woonwijken. Daarnaast is de prijs van de flexibele mantelbuis gelijkwaardig aan die van een normale mantelbuis en blijft de kwaliteit gewaarborgd. Wij zouden daarom ook altijd bij twijfel een flexibele mantelbuis adviseren. Wil je toch persoonlijk advies krijgen? Neem dan contact op met jouw lokale glasvezelleverancier!