Ieder mens houdt ervan om op zijn tijd de natuur op te zoeken. Mooie bossen, uitgestrekte heidevelden of een wandeling door de weilanden: het kan je even helemaal resetten. Als gemeente wil je deze mogelijkheid bieden aan de inwoners van de omgeving. Om deze reden wil je je bezig gaan houden met natuurontwikkeling. De vraag is allen: waar moet je beginnen? Een grote oppervlakte omtoveren tot een plek waar de natuur de baas is, is namelijk zo makkelijk nog niet. In dit artikel nemen we je mee in waar je allemaal op moet letten bij natuurontwikkeling en hoe wij daarbij kunnen helpen.
Natuurontwikkeling: waar je je allemaal mee bezig moet houden
Om te beginnen is het vooraf doen van onderzoek essentieel bij natuurontwikkeling. De natuur bestaat namelijk uit verschillende ecosystemen die niet verstoord dienen te worden. Er moest dus gekeken worden naar de stand van de bodem, de waterhuishouding in het gebied en de ecologie. Om dit te onderzoeken, is het goed om veldonderzoek te doen. Hieruit volgen dan een aantal ontwikkelmogelijkheden. Hiermee kan je op creatieve wijze het landschap bewerken, zonder dat je de ecosystemen in de war schopt.
Hoe wij gemeentes ondersteunen
Vaak is er bij gemeentes niet de juiste kennis in huis om dit soort onderzoek uit te voeren. Daarnaast is het moeilijk om op basis van het onderzoek plannen op te stellen en hiernaar te handelen. Om deze reden nemen wij het onderzoek van de gemeente op ons. Doordat wij al meerdere natuurontwikkelingsprojecten hebben mogen begeleiden, hebben we al verschillende situaties meegemaakt. Hierdoor kunnen we goed inspelen op de behoeftes van de gemeente en de mogelijkheden van de omgeving. Zo wordt de natuurontwikkeling op een verantwoorde manier uitgevoerd. Tot slot geven we advies over het beheren van de natuur. Het is immers niet zo dat de natuur zich na het aanleggen van een nieuw natuurgebied zich laat leiden. Om toch enigszins grip te houden op het gebied, adviseren we de gemeente op hoe ze het gebied het beste kunnen monitoren. Zo hebben uw inwoners optimaal plezier van het natuurgebied.