Het verschil tussen een kanaalplaatvloer en een breedplaatvloer

Als je werkzaam bent in de bouw zal je vast wel eens te maken hebben gehad met vloeren. Vloeren zijn natuurlijk onmisbaar in iedere woning of andere ruimte. Hierbij zijn er veel verschillende mogelijkheden. Let wel: dit artikel gaat over constructievloeren, niet over de topvloeren. Een topvloer is bijvoorbeeld een laminaatvloer of een houten vloer. Dit artikel gaat over de onderlaag hiervan, de constructievloer. Hierbij zijn er verschillende keuzes te maken, bijvoorbeeld een kanaalplaatvloer of een breedplaatvloer. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is en wat de voordelen van ieder zijn.

De voordelen van een kanaalplaatvloer

Een kanaalplaatvloer is een prefab vloer, gemaakt van beton. Prefab staat voor prefabricage, wat wil zeggen dat de onderdelen van de vloer al van te voren gefabriceerd zijn. Hierdoor kan je als het ware alle losse onderdelen aan elkaar leggen, en op die manier snel de vloer leggen. Dit soort vloeren worden zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw toegepast. Wat een ander, groot voordeel is van een kanaalplaatvloer, is dat de platen aan de binnenkant hol zijn. Ze zijn niet volledig hol, omdat dit te veel afbreuk zou doen aan de sterkte van de vloer. Er lopen als het ware holle kanalen doorheen. Hierdoor behoudt de vloer zijn sterkte, maar maakt het de vloer ook licht.

Het verschil met een breedplaatvloer

Het grote verschil tussen een breedplaatvloer en een kanaalplaatvloer is dus dat de kanaalplaatvloer holle kanalen aan de binnenkant heeft. Hierdoor is de vloer veel lichter, zonder sterkte te verliezen. Dit zorgt voor een snellere montage op locatie. Ook zijn de kosten van een kanaalplaatvloer lager, omdat er minder materiaal voor gebruikt hoeft te worden. Ze zijn vervolgens makkelijk op te pakken en te verplaatsen door een hijskraan. Hierdoor leg je snel de vloer en bespaar je kostbare tijd.