Hoe een accountants verklaring investeerders kan aantrekken

Bij het opstarten van een bedrijf of bij het financieren van een project, moet er vaak vreemd vermogen worden aangetrokken. Om dit vermogen aan te trekken, moet er vanuit de bank of vanuit een particuliere investeerder vertrouwen zijn in de kredietwaardigheid van jouw bedrijf. Hiervoor wordt vaak gevraagd naar financiële gegevens, zoals een jaarrekening of een investeringsbegroting. Om ervoor te zorgen dat deze gegevens een beetje extra uitstraling krijgen, kan een accountants verklaring je helpen.

Waarom moet ik een accountants verklaring hebben?

Wanneer externe investeerders je bedrijf gaan beoordelen op kredietwaardigheid, kijken ze voornamelijk naar de cijfers. Natuurlijk moeten deze altijd kloppen en altijd gunstig uitvallen. Deze investeerders weten echter ook dat jij graag de investering binnenhaalt. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand om die reden de cijfers zich beter voordoet dan ze daadwerkelijk zijn. Wanneer de investeerder je hiervan verdenkt, kan het zomaar zijn dat je de investering aan je neus voorbij ziet gaan. Het gaat in dit geval niet om de cijfers, maar om het vertrouwen van de investeerder. En in die zin blijft een investering toch ook mensenwerk. Om ervoor te zorgen dat dit vertrouwen wordt gewekt, kan je zorgen voor een accountants verklaring. Met een accountants verklaring geef je aan dat je cijfers nagekeken zijn door een onafhankelijke expert. Wanneer een expert zijn akkoord geeft, geeft hij een accountants verklaring af. Deze kan je vervolgens presenteren aan de investeerder.

Niet alleen kloppende cijfers, maar ook een betrouwbaar imago

Wanneer je jouw accountants verklaring presenteert, geef je hiermee een signaal af. Je laat hiermee zien dat je graag transparant communiceert over de cijfers van jouw bedrijf. Wanneer de cijfers van jouw bedrijf dan goed zijn, heb je zowel goede cijfers gepresenteerd, als een goed imago achtergelaten. Dan kan de investeerder nog moeilijk om je heen en ben jij waarschijnlijk op weg naar nieuw succes!