Kies je voor ongebrande noten of gebrande noten?

Noten zijn superfoods. Een noot bevat namelijk veel voedingsstoffen en zijn over het algemeen heel gezond. Dit geldt vooral voor de noten die niet bewerkt zijn. Vaak worden noten wel bewerkt, bijvoorbeeld om ze extra smaak te geven of om een langere houdbaarheidsdatum aan de noten te geven. Bewerkte noten zijn bijvoorbeeld gebrande noten of geroosterde noten. De onbewerkte variant zijn vaak ongebrande noten. Maar wat is nou het grote verschil tussen deze twee verschillende soorten noten? En zijn de bewerkte noten nou zoveel anders dan de ongebrande noten?

Het verschil

Het verschil tussen gebrande noten en ongebrande noten is er natuurlijk wel degelijk. Ongebrande noten zijn eigenlijk rauwe noten. Ze zijn dus niet bewerkt en bevatten de voedingsstoffen die van nature in het product aanwezig zijn. Een aantal noten worden überhaupt nooit gebrand, zoals walnoten en paranoten. Gebrande noten worden daarentegen gefrituurd in olie. Ze zijn dus op zeer hoge temperatuur gebrand. Hierdoor kan het gebeuren dat er een aantal vitamines en mineralen ontsnappen. Ze zullen dus iets minder goed voor je zijn dan ongebrande noten. Echter is dit verschil zo klein dat het bijna te verwaarlozen is.

Bevatten gebrande noten meer vet?

De algemene aanname is dat gebrande noten meer vet bevatten dan ongebrande noten. Dit is op zichzelf geen gekke aanname, omdat door het frituren van producten vaak vet wordt opgenomen door het product. Bij noten valt dit echter heel erg mee. Omdat noten van zichzelf al heel veel onverzadigde vetten bevatten, zullen ze niet veel olie opnemen. Onverzadigde vetten zijn de vetten die gezond zijn voor het lichaam. Het kleine aantal verzadigde vetten dat gebrande noten opnemen, zijn ook bijna te verwaarlozen ten opzichte van ongebrande noten. Welke noten je dus kiest, maakt in feite niet heel veel uit. Je kunt daarom voornamelijk op de smaak van de noten afgaan, zonder hierbij veel op ‘de gezonde keuze’ te hoeven letten. Wel zo prettig!