Ongebrande noten zijn net zo lekker!

Noten zijn voor veel mensen een heerlijke snack, zowel doordeweeks als in het weekend. Niet alleen als snack, maar ook in verschillende gerechten zijn noten een graag geziene gast. Er is in noten een onderscheid te maken tussen ongebrande noten en gebrande noten. Over deze twee verschillende varianten doen veel verhalen de ronde. Zo zouden ongebrande noten een stuk gezonder zijn dan gebrande noten, maar zouden gebrande noten daarentegen weer een stuk smaakvoller zijn dan ongebrande noten. In dit artikel bespreken we een aantal van deze verhalen en leggen we je uit of het feiten of fabels zijn.

Zijn gebrande noten minder gezond?

Allereerst het verhaal over dat gebrande noten minder voedzaam zouden zijn. In de basis kunnen we concluderen: ja, dit verhaal klopt. Wat echter de meest belangrijke vraag is, is hoeveel je er daadwerkelijk van merkt. Het verschil tussen de twee soorten noten is namelijk nihil. Dit komt doordat de noten van zichzelf veel onverzadigde vetten hebben. Hierdoor wordt er bij het frituren van de gebrande noten (wat gebeurt bij het branden van de noten) bijna geen olie (vet, dus) meer opgenomen. Ja, gebrande noten hebben dus iets meer vet en iets minder mineralen. Maar het verschil is dusdanig klein dat je wel heel veel noten moet eten om daadwerkelijk verschil te merken.

Zijn gebrande noten smaakvoller dan ongebrande noten?

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Of gebrande noten smaakvoller zijn dan ongebrande noten, hangt namelijk puur van je eigen smaak af. Het kan zijn dat gebrande noten wat meer als snack zullen fungeren voor veel mensen. Dit is dan ook waarschijnlijk waar dit verhaal vandaan komt. Dit komt puur doordat ze gefrituurd zijn en mensen deze smaak herkennen. Ongebrande noten zijn daarentegen juist heel natuurlijk van smaak. Om te bepalen aan welke kant jij staat binnen dit verhaal, ligt er dus maar net aan wat voor smaak je hebt.