Overdragen van bedrijf | Familie opvolging

Het is altijd weer spannend wanneer een vader of overgrootvader zijn bedrijf afstaat aan de volgende generatie. Vaak staat de nieuwe generatie te popelen om te mogen beginnen maar voordat het bedrijf daadwerkelijk op jouw naam staat moet er wel het een en ander geregeld worden. Wij helpen je graag bij het adviseren van de te volgen stappen. Daarnaast geven we ook advies over de persoon aan wie je het wil overdragen en hoe je daar in het privé leven mee omgaat. Je zal elkaar tenslotte nog vaak genoeg zien op verjaarden of iets dergelijks.

Zeer complex

De meeste denken dat met familie opvolging het vrij makkelijk is om je bedrijf over te dragen. Dat vader op een gegeven moment tegen zijn zoon of dochter zegt: Je bent er klaar voor, neem jij het bedrijf maar over. Maar dit is zo makkelijk nog niet. Sterker nog, juist omdat je familie bent maakt dit de case alleen maar moeilijker. Vooral op het gebied van je privé leven kan dit een klap geven in een ander zijn gezicht waardoor en onenigheden ontstaan binnen de familie. Wij helpen je er graag bij om dit in de best mogelijke banen te leiden.

Alternatieven

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de persoon die je in gedachten had, helemaal niet zit te wachten om eigenaar te worden van je bedrijf. Wat doe je dan? Je kan de persoon tot niets verplichten maar wil wel het bedrijf in een vertrouwde kring houden. Dan kan je ervoor kiezen om een medewerker die al zoveel jaar in dienst bij je is om het over te nemen of iemand anders die je ook veel vertrouwt maar geen familie is. Waar je ook tegen aanloopt, wij reken er op dat we je op elk mogelijke manier kunnen helpen om het bedrijf zorgvuldig over te dragen