Paranoten kopen: wat zijn paranoten precies?

Bijna iedereen heeft wel eens noten gegeten. Noten zijn over het algemeen een goede bron van vitaminen en mineralen en worden dus ook vaak aangeraden als het gaat om gezonde voeding. Hierbij komen altijd de meest bekende noten voorbij, zoals de walnoot, de cashewnoot en de pistachenoot. De noot die hierbij eigenlijk nooit genoemd wordt, is de paranoot. Toch zijn er mensen die paranoten kopen. In dit artikel leggen we je uit wat paranoten precies zijn en waarom je paranoten zou kunnen kopen.

Wat paranoten precies zijn

De noot komt van een boom uit een boomfamilie met een erg lastige, biologische naam: de Lecythidaceae. Deze boom komt alleen in Zuid-Amerika voor, vooral rond de oevers van de Amazone. Deze boom kan ontzettend oud worden, namelijk tot wel 500 jaar oud. Voordat de boom paranoten gaat produceren, moet hij tussen de 10 en 25 oud zijn. De productie begint wanneer orchideebijen voor bestuiving zorgen. Vervolgens gaat de vrucht rijpen, waarna hij na ongeveer 14 maanden van de boom afvalt. Deze vrucht wil je niet op je hoofd krijgen, want hij weegt ruim 2 kilo. In deze paranoot bevinden zich zo ongeveer 10 tot 25 noten, afhankelijk van de grootte van de noot. Omdat de paranoten zich in zo’n specifiek gebied bevinden, dat ook nog eens ver van Nederland ligt, is paranoten kopen vaak redelijk duur.

Wat je moet weten over paranoten kopen en paranoten eten

Een paranoot is een bijzondere noot. Het bevat namelijk een hele kleine hoeveelheid radium. Radium is een radioactief element. Hoewel de hoeveelheid heel klein is, is het vaak toch al 1000 keer meer dan andere voedingsstoffen. Het advies is daarom om paranoten kopen en paranoten eten met mate te doen. Wat het maximum aan paranoten is dat je dagelijks zou kunnen of moeten eten is veel verschillende informatie over te vinden. Hierin is geen eenduidig antwoord te geven. Hierin zal je zelf een balans moeten vinden. Zoals met alles in het leven: alles is slecht wanneer er ‘te’ voor staat, dus waak hiervoor. Maar geniet verder zeker van het eten en kopen van paranoten.