Poedercoaten is beter dan natlakken

Poedercoaten is een perfect alternatief voor natlakken van metaal. Poeder coat heeft veel voordelen. Het biedt niet alleen een mooie lak, zoals bij traditionele verf, maar ook een extra bescherming. Poederverven wordt tegenwoordig veel gebruik en dat is ook niet gek. Er zitten namelijk veel voordelen aan verbonden.  In het artikel gaan we dieper in op wat poedercoating zo bijzonder maakt en waarom dit een betere optie is voor metaal dan verven.

Het verschil tussen poederlakken en verflakken

Het belangrijkste verschil tussen traditionele verf en poedercoating is dat bij poedercoat geen vloeibaar bindmiddel nodig is. Bij gewone verf is bindmiddel nodig om de lak bij elkaar te houden en moet de lak goed opdrogen op hard te worden. Bij poedercoaten gaat dit anders. Het aanbrengen zorgt dat de lak tijdelijk blijft plakken. Na het aanbrengen gaat het materiaal door de oven, dit zorgt dat de lak hard en het metaal mooi beschermd wordt. Poederlakken wordt veel gedaan bij metalen oppervlakte om roest te voorkomen en verf wordt gebruikt voor ook andere oppervlakte, zoals hout en plastic.

Poedercoat is duurzaam

Het aanbrengen van poederverf is op verschillende manieren duurzamer. Tijdens het aanbrengen trekken de poederdeeltjes zich naar het metaal, dit zorgt voor minder verspilling van verf en een mooie verspreiding van de lak. Ook zorgt de beschermlaag dat metaal langer goed blijft. De laag beschermt namelijk het metaal tegen de reactie met de lucht. Dit voorkomt dat er roest ontstaat. Het voorkomen van roest is bij voertuigen van belang. Poederlakken is ook duurzaam, omdat er in de lak minder gevaarlijke en milieu onvriendelijke stoffen worden gebruikt.

Variatie is structuur

Naast de functionele taak van poeder lak is er mogelijkheid om een uniek effect te creëren. Door de inhoud van de poeder aan te passen kunnen er verschillende effecten optreden. De effecten kunnen bij bepaalde product categorieën een gewenst effect geven. Met verschillende technieken kan er een uniek effect ontstaan. Een voorbeeld van een product dat een poedereffect gebruik zijn auto onderdelen.