Rijschool Alphen aan den Rijn doet onderzoek naar faalangst

Afgelopen vrijdagmiddag is Rijschool Alphen aan den Rijn met een van de grootste landelijke onderzoeken naar faalangst in de auto. We zien vandaag de dag vaak dat mensen die last hebben van angstige gevoelens hier tijdens rijexamens last van krijgen. Deze mensen zijn prima in staat om auto te rijden, alleen komt dit er op bepaalde momenten net niet helemaal lekker uit. De vraag is hoe het kan dat mensen hier juist in de auto meer last van hebben dan bijvoorbeeld op school.

 

De kosten

Een van de belangrijkste aspecten die hierin meespelen zijn waarschijnlijk de kosten. Aan een schoolexamen zitten in de eerste plaats vaak veel minder kosten vast dan aan een rijexamen, wat volgens Rijschool Alphen aan den Rijn al snel een paar honderd euro kost. Jongeren hebben vaak lang en hard gewerkt om al het geld voor het rijbewijs bij elkaar te sparen. Als ze dan uiteindelijk toe zijn aan het examen is de angst groot dat de hele investering en het harde werken van de afgelopen jaren allemaal voor niets is geweest.

Rijschool Alphen aan den Rijn en een officieel examen

Rijexamens hebben vaak een veel officiëler karakter dan het schoolexamen. Je moet allerlei papieren meenemen. Daarnaast is de examinator vaak een volstrekt onbekend bekend persoon. Rijschool Alphen aan den Rijn denkt dat dit de voornaamste oorzaak is. Dat het om een onbekende gaat is logisch om belangenverstrengeling tegen te gaan, maar dit kan zeker voor mensen die over het algemeen sneller angst ervaren. Zeker wanneer er dan een klein dingetje misgaat in de auto en de examinator maakt hier een aantekening van kan de schrik bij sommige mensen om het hart slaan.

 

De time-out

In speciale examens voor faalangst krijgen mensen vaak de mogelijkheid om tijdens het examen een time-out te nemen. Hier kan de kandidaat weer even op adem komen voordat hij of zij verder gaat met het tweede deel van het af te leggen examen. Rijschool Alphen aan den Rijn denkt niet dat dit de beste oplossing is. Dit zit meer in het begrip en respect tonen richting de examenkandidaat. Wanneer je respect toont en laat zien dat je iemand aardig vindt, gaat hij zichzelf ook direct een stuk zekerder voelen. Het mag allemaal iets gezelliger.