Rookmelder gaat zo maar af, wat te doen?

Om meerdere redenen kan een rookmelder afgaan zonder dat er brand is in de buurt.

Een rookmelder kan zo maar alarmgeluiden maken en flitsen zonder, maar dat er enige vorm van een brand ergens in huis, schuur of op kantoor is. Daarom is goed te kijken waarom een rookmelder af gaat. Vaak ligt het aan een plek waar is het opgehangen of de sensor van de melder is vuil geworden.

Plaats een rookmelder aan het plafond ruim halve meter van een muur, balk of een plafondlamp af. Een keuken, badkamer of een bijkeuken met wasdrogers zijn ook slechte locaties om daar een rookmelder te hangen vanwege condensvorming in deze ruimtes. Een rookmelder hoort niet bij een (open) raam te hangen, ook een ventilator kan een storende factor zijn.

Een rookmelder is gevoelig. Deze apparaten hebben een sensor die optisch lichtgevoelig is. Als deze sensor vuilig wordt of er komt condens erop van het warme douche in de badkamer, dan wordt de sensor afgedekt door vuil of condens waarna het alarm af kan gaan. Ook een warme oven of fornuis geven veel warme dampen af, waardoor condens het brandalarm kan storen. Naast optische lichtgevoeligheid hebben sommige apparaten ook een thermische functie om het temperatuur te meten. Daarom is ook vanwege deze thermische functie in de gaten te houden een gevarenmelder niet op te hangen in de buurt van een open haard, fornuis of elektrische kachel.

Onderhoud
Maak een rookmelder regelmatig schoon met een stofzuiger door voorzichtig het stof rond het apparaat weg te zuigen. Controleer meteen of de rookmelder nog werkt door een testknop in te drukken. Als er geen signaal uit het apparaat komt, dan is het tijd om de batterij te controleren. Bij sommige rookmelders moet je iedere half jaar de batterij controleren, maar tegenwoordig zijn er melders met een batterijgarantie van ruim 10 jaar. Toch kan het geen kwaad om ook deze apparaten regelmatig te controleren met een testknop.