Tips tegen internetoplichting

Naarmate de populariteit van internet stijgt, stijgt helaas ook het aantal internetoplichtingen. We kopen artikelen online en geven veel persoonlijke gegevens bloot op het internet. Hier moet voorzichtig mee omgegaan worden want je zal niet de eerste zijn die opgelicht wordt. Hierbij een aantal tips om oplichting te voorkomen.

Vooronderzoek
Probeer niet naïef te zijn. Het is natuurlijk verleidelijk om goedkoop aangeboden spullen te kopen. Wordt hetzelfde artikel op verschillende andere websites voor meer geld aangeboden dan moet er eigenlijk al een belletje gaan rinkelen. Check in dit geval de gegevens van de verkoper nog een keer extra. Zijn de gegevens compleet met E-mail, adres en telefoonnummer? Probeer het telefoonnummer uit. Op de website van de politie kunnen gegevens nagegaan worden. Je vult hier bijvoorbeeld het e-mailadres is en zoekt op of er voorheen meldingen over deze verkoper zijn gedaan.

Vooruitbetaling
Vaak wordt een vooruitbetaling gedaan bij het kopen van producten. Dit is normaal en hoeft niet direct gewantrouwd te worden. Toch zegt je intuïtie vaak genoeg. Vertrouw je het niet? Ga dan langs bij de verkoper om het product op te halen en betaal dan.

Normaliter zijn webshop betrouwbaar
Webshops zijn vaak betrouwbaar. Mocht je echter toch twijfelen kijk dan na of alle gegevens kloppen. Alle adres en contactgegevens moeten op de website vermeld worden. Daarnaast moet de winkel een geldig KVK nummer hebben. Dit nummer kun je controleren op de website van de kamer van koophandel.