Verouderde Chromebook toch updaten met nieuwste software

Wanner de Chromebook geen nieuwe updates krijgt om het besturingsysteem te bijwerken, dan kan het betekenen dat het apparaat is verouderd qua hardware. Een chromebook heeft minimale eisen nodig om de software goed te laten werken. Alphabet, het bedrijf achter zoekmachine Google, Android en Chromebook komt regelmatig met nieuwe updates voor Chromebooks wat steeds zwaarder maakt om berekeningen te doen op verouderde hardware. Je krijgt meldingen op de Chromebook dat de huidige software is verouderd en wordt niet meer bijgewerkt. Je kunt dan bijvoorbeeld geen films afspelen van HBO Max of Netflix via de videoplayer in Chromebrowser omdat de buildversie is verouderd.

Toch is er een eenvoudige manier om een Chromebook levensduur extra te verlengen. De eerste oplossing is simpel: wijzig kanalen in de instellingen

Open het menu Instellingen door op het systeemvak te klikken en vervolgens op het tandwielpictogram.
Klik vanaf daar op de optie ‘Over Chrome’. Op de Over-pagina of aanvullende informatie zou u een knop “Kanaal wijzigen” (Channel moeten zien onder het gedeelte “Kanaal”. Klik op kanaal wijzigen en selecteer ´Beta´ i.p.v ´stabiel´(stable). Als je dat gedaan hebt, herstart de Chromebook opnieuw. Zodat dwingt het ´Beta´ kanaal de Chromebook na het opstarten de laatste updates te downloaden. Soms werkt het niet omdat de hardware van de laptop toch erg is verouderd voor de laatste software-updates. Dan moet je helaas een nieuwe Chromebook kopen.

Chromebook kanaal wijzigen

Werkt de bovenstaande methode niet door het kanaal te wijzigen naar ´Beta´.
Dan kan je proberen de laatste ChromeOS software te downloaden en te flashen naar een USB-stick.
Met een hulpprogramma van Google maakt een nieuw exemplaar van ChromeOS en installeert het op een flashstation, zodat je het besturingssysteem vervolgens opnieuw op de laptop kunt installeren. Je hebt een flash-schijf van 4 GB of groter en het exacte modelnummer van de Chromebook nodig. Als u het echter probeert in te stellen vanaf uw Chromebook, bestaat de kans dat het modelnummer automatisch wordt gedetecteerd en de installatie kan beginnen.

Vertoont Chromebook kuren na de bovenstaande update methodes. Dan zit er niets anders op dan de Powerwash via de instellingen > Geavanceerd > in te drukken. Zo wordt de Chromebook naar de vorige of oudste versie terug gezet.