Waarom iedere gemeente een groenbeleidsplan zou moeten hebben

Niemand houdt ervan om iedere dag binnen te moeten zitten. Zeker nu de maatschappij steeds drukker wordt, wordt de vraag naar een groene omgeving steeds groter. Dat is ook terecht, want er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de positieve impact van de natuur op je gezondheid. Zo verbetert het je korte termijn geheugen, herstelt het je mentale energie, zorgt het voor minder stress en verlaagt het de kans op ontstekingen. Om deze reden zou iedere gemeente een groenbeleidsplan moeten hebben. Maar wat houdt zo’n plan nou precies in? En waarom is het zo nuttig? In dit artikel leggen we je uit hoe een groenbeleidsplan in elkaar zit en waarom eigenlijk iedere gemeente er een zou moeten hebben.

Zo ziet een groenbeleidsplan eruit

In een groenbeleidsplan wordt beschreven hoe een park of stadstuin moet worden aangelegd. Hierbij wordt gekeken naar de ruimte, het budget, de mogelijkheden van de omgeving maar ook naar de wensen van de bewoners. Ook wordt er gekeken naar de situatie van de oppervlakte op het huidige moment, zodat de manier waarop dit moet worden omgetoverd tot de nieuwe situatie helder is. Dit alles wordt duidelijk beschreven en vervolgens vertaald naar een actieplan. Hierin staat duidelijk beschreven wat er moet gebeuren om van de huidige situatie naar de situatie op de tekeningen in het plan te komen. Deze tekeningen geven een impressie van het eindresultaat, maar vormen daarnaast ook de technische tekeningen waarmee de hoveniers aan de slag kunnen.

Waarom iedere gemeente een dergelijk plan moet hebben

Tevreden inwoners zijn belangrijk voor iedere gemeente. In die tevredenheid krijgt de staat van het groen in de omgeving een steeds grotere rol. Daarom doet iedere gemeente er goed aan om een groenbeleidsplan op te stellen en hier ook mee naar buiten te treden. Zo laat je als gemeente zien proactief bezig te zijn met het welzijn van de bewoners. Dit zal leiden tot tevreden bewoners, een groot saamhorigheidsgevoel en uiteindelijk ook hogere huizenprijzen. Wil jij als gemeente dus in trek zijn? Zorg dan voor een groenbeleidsplan!