Waarvoor kan ik een autolaadkraan allemaal inzetten?

Een autolaadkraan is een veel gebruikte machine. Zowel particulieren als bedrijven huren een dergelijke machine in voor verschillende oplossingen. De machine kan worden gebruikt om zware objecten op te tillen en direct in een vrachtwagen te plaatsen. Dit is echter niet bij iedere autolaadkraan het geval. Sommige autolaadkranen worden alleen gebruikt voor het laden en lossen van goederen, niet voor het hijsen van goederen. Hiervoor is het voertuig in dat geval te licht. Wanneer een dergelijke machine materialen zou gaan hijsen, zou de machine om kunnen vallen, wat waarschijnlijk onherstelbare schade zou opleveren. Toch zijn dit soort voertuigen geschikt voor veel verschillende gebieden.

Als particulier huren

Het zal voor veel mensen niet snel van toepassing zijn, maar het komt wel eens voor dat een particulier een autolaadkraan huurt. Dit gebeurt dan vooral wanneer er werkzaamheden aan het huis worden gedaan, zoals het aanbrengen van een dakkapel. De dakkapel kan niet eigenhandig naar boven worden getild en daar lang genoeg gehouden worden om hem aan het huis te bevestigen. Hiervoor wordt dan de autolaadkraan ingezet. Ook voor kozijnen worden deze machines vaak ingezet. De capaciteit van een autolaadkraan wordt uitgedrukt in tonmeter. Dit geeft aan hoeveel ton maal meter er afgelegd kan worden.

Als bedrijf een autolaadkraan huren

Het komt vaker voor dat er door een bedrijf een autolaadkraan wordt gehuurd. Soms hebben zij ook al de gecertificeerde personen in huis die deze voertuigen kunnen besturen. In dit geval gaat het vaak om uitbreiding van de capaciteit voor een specifieke klus. Bij verhuur aan bedrijven wordt de machine vaak gebruikt om dingen als grote vaten, generatoren of silo’s te verplaatsen en te vervoeren. Ook hierbij is de tonmeter van belang. Vaak worden er ook gesproken over de ‘vlucht’. Dit geeft aan hoeveel meter de arm daadwerkelijk kan afleggen. Let wel: hoe meer meters er moeten worden afgelegd, hoe minder gewicht de kraan kan tillen. Dit is vaak echter niet zo’n probleem, omdat de laadkraan vaak het object tot dichtbij kan benaderen.