Wat te doen? Autoschade zelf betalen of claimen?

Autoverzekeringen zijn een stuk ingewikkelder geworden door de jaren heen. Zo zit er een redelijk eenvoudige berekening achter de premie die jij als bestuurder moet betalen, maar zijn er ook kortingsregelingen. Wanneer je een bepaald aantal jaren geen schade hebt ben je een minder groot risico in de ogen van de verzekeringsmaatschappij en krijg je korting op je premie. Deze korting kan flink hoog oplopen als je meerdere jaren achter elkaar geen schade hebt gereden. Wanneer je toch schade hebt kom je voor de vraag te staan, autoschade zelf betalen? Of toch maar claimen bij de verzekering, want daar ben je toch gewoon voor verzekerd?

De verzekering

Deze keuze lijkt heel simpel, je bent niet voor niets verzekerd natuurlijk. En dit klopt in de gevallen van grotere schade. Maar met kleine schade van bijvoorbeeld een paar krasjes kun je dit beter niet doen. Een schade, hoe klein het ook is, telt mee met je schadejaren. Wanneer je dus een schade van 100 euro claimt bij de verzekering ga je gelijk een paar stappen terug in de kortingsregeling. Dit heeft als gevolg dat je de periodes daarna een veel hogere premie moet betalen. En deze premie gaat zeker over d kleine 100 euro heen die je dan dus beter zelf had kunnen betalen.

Ons advies voor jouw auto

Wanneer je schade hebt aan je auto adviseren wij je altijd over wat je het beste kan doen. Hierbij kijken we naar jouw aantal schadevrije jaren, als je die hebt, en vergelijken we de schade met het bedrag die je extra gaat betalen wanneer je een claim in dient. Wanneer het schadebedrag groter is dan de premie die je moet gaan betalen raden wij je uiteraard aan om voor autoschade zelf betalen te kiezen. Maar we houden wel rekening met een toekomstige schade. Stel je hebt in korte tijd meerdere keren schade aan jouw auto, dan ga je heel hard omlaag in de kortingsscore.