Wat zijn glasvezel pigtails?

Glasvezel, je hebt er vast wel eens van gehoord. Deze revolutionaire, nieuwe manier van bekabelen is een manier om snel internet te krijgen. Dit komt door het materiaal waar de kabel van gemaakt is, namelijk glasvezels. De glasvezels geleiden de elektrische stromen sneller, waardoor je ook een snellere verbinding kan maken. Om deze verbinding daadwerkelijk aan te leggen, dien je gebruik te maken van pigtails. Maar wat zijn pigtails nou eigenlijk? En welke types zijn er allemaal te verkrijgen?

Wat pigtails precies zijn

Een pigtail is eigenlijk een bevestigingsmiddel voor aan het netwerk. Je kan het eigenlijk zien als de stekker van een oplaadkabel. De stekker, die je in het stopcontact of in de stekkerdoos steekt, is in dit geval de pigtail. Aan de ene kant zit er een afgewerkt gedeelte. Dit is het deel dat je in het stopcontact kan steken om verbinding te maken en in dit geval elektriciteit te krijgen. Het andere deel is als het ware een losse kabel. Deze kabel moet je bij een pigtail vastlassen aan het glasvezelnetwerk. Dit gebeurt doormiddel van fusie en is vrij specialistisch werk. Daarom is het handig om voorafgaand hieraan voldoende informatie te zoeken en indien nodig specialistische hulp te vragen.

Welke typen pigtails bestaan er?

In totaal zijn er 4 verschillende pigtails: De SC-variant, de LC-variant, de ST-variant en de E2000-variant. De SC-variant is de makkelijkste van de vier, omdat deze het hoogste ‘plug and play’ gehalte heeft. De LC-variant is ook een makkelijke variant. Deze komt met een borgklipje, waardoor de kabel in de connector blijft zitten. De ST-variant, die ook wel PC-variant genoemd kan worden, heeft een lange cilindrische ferrule om de vezel vast te houden. Dit wordt vaak gebruikt voor multimode verbindingen. De Pigtail E2000 is ongeveer gelijk aan de ST-variant, alleen wordt deze vaker bij singlemode gebruikt. Heb je geen idee welke je moet kiezen en welke mode voor jou van toepassing is. Neem dan vooral contact met ons op, dan geven we je alle informatie die je nodig hebt over de pigtails.