Woonruimte verhuren

Ben je van plan om jouw woonruimte verhuren? Dan gelden er regels voor het verhuur van een kamer, appartement, huis, caravans etc. Dit zijn om wurgcontracten te voorkomen, maar ook het leefsfeer van bewoners te verbeteren.

Prijs jezelf niet uit de markt. Vraag niet meer huur dan is toegestaan. Huurwoningen in de vrije sector zijn uitgesloten van puntensysteem. Kamers die verhuurd worden aan studenten moeten voldoen aan puntensysteem. Door punten te tellen voor een kamer kan een eventuele toekomstige bewoner een schatting maken hoeveel een kamer gaat kosten. Op de website van Rijksoverheid kun je de meer informatie over het puntensysteem lezen

Maak je kamer, appartement, huis etc klaar voor verhuur. Schrijf duidelijk in een advertentie in welke oplevervorm de woning wordt opgeleverd. Denk hierbij aan kale woonruimte, gestoffeerde woonruimte en gemeubileerde woonruimte. Maak foto’s en leg vast welke meubels, apparaten en gerij er aanwezig zijn bij oplevering.

Zorg ervoor dat je reservesleutels voor de woning hebt. Dus niet twee sleutels maar drie sleutels per deur voor betreding woning. Het is geen wettelijke eis, maar het voorkomt wel eventuele problemen. Je niet zomaar een woning betreden zonder toestemming huurder vanwege privacy.

Zorg ervoor dat jouw huurcontract aan wettelijke eisen voldoet. Zorg ervoor dat je alle regels in huurovereenkomst opstelt voor dat je contract gaat tekenen met toekomstige huurder. Denk aan omgeving, lawaai, buren, afval, nutsvoorzieningen en veiligheid.

Zorg ervoor dat de woning in goede staat is. Verhuur geen woningen waar levensstandaard onder het peil is. Verhelp de eventuele problemen zoals: Muurrot door schimmels, daklekkage, Niet werkende CV-ketels etc. Maar kleine herstellingen zijn uitgesloten. Een huurder kan kleine herstellingen meestal zelf verhelpen door bijvoorbeeld een lamp vervangen. Je kunt hier lezen welke reparaties onder kleine herstellingen vallen. Maak wel een afspraak met de huurder voordat je een mankement gaat repareren. Als er een conflict optreedt, dan kan er de huurcommissie geraadpleegd worden. Deze commissie doet aan voorlichting, onderzoek en bemiddeling tijdens conflicten. Dus zowel als huurder en verhuurder kan naar de huurcommissie stappen.

De bovenstaande informatie zijn globale regels voor woning verhuur. Let altijd op of jouw woning voldoet aan de huidige en nieuwe regels voor verhuur.

Stockfoto komt van Pixabay