Zwembril

De zwembril, de een zwemt altijd met en de ander zwemt zonder. Het is een attribuut dat aan veel discussie onderhevig is. Maar wat over het algemeen wel gezegd kan worden is dat mensen die veel zwemmen eigenlijk niet zonder kunnen. Bij de borstcrawl is je hoofd tijdens trainingen namelijk zo lang onder water dat je zonder zwembril met geïrriteerde ogen het water uit komt.

Zwemmen met een zwembril

Wanneer je zwemt met een zwembril zijn er een aantal voordelen. Je kunt onder water goed zien waar je heen gaat. De zwarte lijn die vaak op de vloer van het zwembad staat geeft precies het midden van de baan aan. Door de lijn te volgen blijf je recht zwemmen. De lijn heeft ook een markering een aantal meter voor de rand van het bad. Op dit punt kan je een keerpunt in gaan zetten. Naast de zwemrichting is het met een zwembril ook makkelijker om afstanden in te schatten en zo te voorkomen dat je tijdens een inhaalactie in botsing komt met je voorganger of een tegenligger.

Welke zwembril is geschikt

Zwembrillen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het belangrijkste is dat de pasvorm van de zwembril goed is. Dit test je eenvoudig door de bril, zonder hoofdband, op te zetten en te kijken of deze vacuüm zuigt. Is dit het geval dan kan je er vanuit gaan dat met deze zwembril lekvrij gezwommen kan worden.

Als de pasvorm goed is kan je ook kijken naar het type glazen. Transparante glazen voor donkere omgevingen zoals het zwembad en getinte glazen voor in een buiten zwembad of in open water. Er zijn kleine zwembrillen die erg geschikt zijn voor wedstrijdzwemmers. De kleine zwembril heeft minder weerstand van het water en schiet bij een duik in het water niet van je hoofd af. Voor triatlon of openwaterzwemmen wordt vaak een grotere zwembril gebruikt die meer comfort biedt. De zwemafstanden zijn langer en door de lagere snelheden is een klein model zwembril minder relevant.

Nu dus een zwembril kopen

Sportzaken in Nederland verkopen bijna alleen maar Speedo. Terwijl er merken zijn die meer comfort bieden, speciaal geschikt zijn voor open water of een betere pasvorm bieden. Een zwembril kopen kan daarom ook prima online. Met handige filters kom je eenvoudig uit op de voor jou meest geschikt zwembril.